Vize

Umuma Mahsus Pasaportlar

Her Türk vatandaşına verilebilir. KKTC vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden vatandaşların da alabilecekleri en yaygın pasaport türüdür.

Hususi pasaportlar- Yeşil pasaport     

1.2. ve 3. dereceli devlet memurlarına, belediye başkanlarına, eski TBMM üyelerine, ülke için olağanüstü faaliyetlerde bulunanlara ve bunların 18 yaşına kadar olan çocukları ile evlenmemiş kız çocukları ve 25 yaşın altında olup eğitimine devam eden erkek çocuklarına ve anne- babalarına verilir.

Hizmet Pasaportları- Gri pasaport      

Devlet tarafından görevlendirilen kişilere görevleri süresince geçerli olarak verilen kısa süreli pasaporttur.

Diplomatik Pasaport- Siyah pasaport

Diplomatik temsilciliklerde çalışanlara, TBMM üyelerine, Yüksek Yargı üyelerine ve Kuvvet Komutanları ile Genelkurmay Başkanına verilir. Diplomatik Pasaport alma hakkı olan kişilerin 18 yaşına kadar olan çocukları ile evlenmemiş kız çocukları ve 25 yaşın altında olup eğitimine devam eden erkek çocuklarına ve anne- babalarına verilir.

PASAPORT VE VİZE    

Pasaport İşlemleri

Pasaport Müracaatı ile İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

Birinci Aşama olarak www.epasaport.gov.tr adresinden randevu alıyorsunuz,

İnternet Şubesi aracılığıyla yapmış olduğunuz müracaatlarda, müracaat tarihini takip eden ilk iş gününde işlemleriniz için gerekli evraklarla birlikte Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne bizzat gelmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde işleminiz iptal olacak, yeniden müracaat etmeniz gerekecektir.

İkici aşama olarak istenilen evrakları topluyorsunuz,

Evrak listesi sağ kolonda bulunmaktadır.

Üçüncü aşama başvuru yapıyorsunuz,

Gerekli evrakları topladıktan sonra randevu tarihi ve saatinde, Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne bizzat gelmeniz gerekmektedir.

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 15.Maddesine göre pasaport alacak olan vatandaşlarımızdan istenilen belgeler;

1- Pasaport Form Dilekçesi, (Ücretsiz olarak İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi’nden veya ilçe Pasaport ünitelerinden temin edilir.)

2- Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı,

3- 2 adet biometrik fotoğraf (50mmx60mm ebadında) Polaraid Fotoğraf kabul edilmemektedir.

4- Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır,

5- Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı,

6- Pasaport Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı,

7- Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı,

8- Pasaport müracaatlarının Şahsen yapılması gerekmektedir.

TÜRK VATANDAŞLARININ TABİ OLDUĞU VİZE UYGULAMALARI           

Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar:

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır (Bazı devletlerin ülkeye girişte umuma mahsus ve resmi pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için tıklayınız).

Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.

Vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.

Yurt dışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarımızın en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili olarak gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi alması gerekmektedir.                                                                                                               Zira Schengen bölgesi ülkeleri  (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.